Koncept 2 - MONOLITY

KONCEPT - MONOLITY

Chci vytvořit zřetelně viditelné a silné objemy, které svému okolí připomínají, že smrt je stále přítomná a nevyhnutelná součást života. Objemy které nám budou ukazovat jedinou jistotu, kterou v životě máme a budou nás na ni pomalu připravovat.


Reference:
Columbarium habitabile: dům bez oken [soukromí/útulnost]
Dálniční kaple, Uri: viditelnost [zaujme]
Kolumbárium, San Cataldo


Hřbitovní zeď navrhuji pouze na západních stranách původního bastionu. Na druhé straně nejsou z důvodu převýšení dochovalých zbytků hradeb potřeba.
Na západě dále napojuji na areál přístupovou cestu z parku Maxe van der Stoela. Parkovací místa kreslím při východní hradební zdi.


Hřbitov je tvořen dvoumi největšími objekty (monolity) - vícepodlažním kolumbáriem a smuteční síní. Ty jsou spojeny cestou se sloupořadím, jež vede po ose bastionu.
Dále se v těsné blízkosti kolumbária nachází dvě rozptylové loučky. Zbytek hřbitova je pojat jako plochy pro vsypovou loučku s epitafními deskami. Vše spojené menšími cestami vedoucímí ze střední osy.


V řezu je naznačený výhled směrem na východ, tedy Pražský hrad a Dejvice, který je možný téměř ze všech částí hřbitova.



Světlo je do sálu smuteční síně přiváděno velkým střešním světlíkem.
 


První návrh kolumbária: dva trakty pro uložení uren po stranách osvětlovány zenitálně prostředním traktem. Schodiště obou bočních části vedena při vnitřním atriu.


Druhý návrh kolumbária: Místo schodiště rampa, která obíhá podlaží s urnami na vnějším obvodu. Světlo opět přiváděné zenitálně světlíkem uprostřed objektu.

Z posledního podlaží je možný výhled do okolí - Pražský hrad, Dejvice, Strahov, Pohořelec...


Materiál tvořící monolity bude hrubě opracovaný, nebo lámaný tmavý kámen (mramor?). Ten budou v kontrastu hladkého a světlého betonu, který bude použit na sloupořadí hlavní osy.

Pohled na Kolumbárium z pod bastionu:

Průhled hlavní osou:

Nadhledová perspektiva:

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

sloupy/stropy

Koncept 1 - POKOJ